Antarctica se înalţă

Continentul antarctic se înalţă cu o repeziciune neobişnuită, mult mai rapid decât poate fi explicat prin topirea calotei glaciare, arată un studiu recent al unei echipe internaţionale de cercetători. Antarctica se înalţă cu 15 milimetri pe an, iar oamenii de ştiinţă cred că motivul se află sub scoarţa Pământului, în mantaua terestră.

Calota glaciară antarctică are peste 4 km grosime, în unele zone ale continetului. Când gheaţa se subţiază, aşa cum se întâmplă în prezent, din cauza schimbărilor climatice, pâmântul începe să se ridice pe măsură ce presiunea gheţii nu mai este la fel de mare – analog unei saltele elastice care se „decomprimă” atunci când cineva se ridică de pe ea.

Cercetări anterioare au sugerat că această înălţare a continentului este una foarte lentă, ce are loc pe parcursul mai multor ani. Cel mai recent studiu însă, realizat pe baza datelor de la staţiile GPS din nordul Peninsulei Antarctice, arată că, dimpotrivă, ridicarea este neobişnuit de rapidă, cu o rată de aproximativ 15 mm pe an. Mai mult, oamenii de ştiinţă spun că în regiunile unde topirea este mai accentuată, înălţarea ar putea fi chiar mai mare, de până la 47 mm pe an, relatează news.yahoo.com.

O asemenea ridicare nu poate fi pusă doar pe seama topirii gheţii, spun oamenii de ştiinţă, ci trebuie să existe o altă cauză care determină o ridicare rapidă. Ipoteza avansată de specialişti este că unele caracteristici ale mantalei terestre din această zonă a Pământului pot explica fenomenul.

La 400 km adâncime sub partea nordică a Peninsulei Antarctice, fluiditatea părţii superioare a mantalei ar fi de minimum 10 ori mai mare decât se credea anterior, deci ea curge cu o rapiditate mai mare decât sub alte continente, dar şi sub alte părţi ale Antarcticii. Mantaua permite astfel ridicarea mai rapidă a scoarţei terestre în nordul Peninsulei Antarctice, pe măsură ce gheţarii se topesc. Nu se ştie de ce mantaua are asemenea caracteristici în această zonă, cercetătorii presupun însă ar putea fi vorba despre particularităţi legate de temperatură sau de compoziţie chimică.

Posted on mai 20, 2014, in informatii utile. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: