Inundațiile grave ar putea fi prevăzute cu câteva luni înainte

Inundaţiile care afectează grav anumite regiuni geografice ale lumii ar putea fi prognozate cu câteva luni înainte de a se produce, cu ajutorul unor sateliți care supraveghează variațiile gravitației la suprafața Pământului, arată un studiu al cercetătorilor americani.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Californiei din Irvine au alcătuit recent o hartă a bazinului fluviului Mississippi, asociind măsurători efectuate la sol cu date furnizate de sateliții GRACE ai NASA, lansați în 2002 şi care măsoară gravitația terestră. Cercetătorii au descoperit că micile variații de gravitație sunt un indicator perfect al cantităţii de umiditate existente la suprafața Pământului. Prin extensie, ele permit să se calculeze cum va reacționa un bazin fluvial în cazul unor precipitații sau ninsori excepționale, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Cu cât solul este mai uscat, cu atât el poate absorbi și păstra o cantitate mai mare de apă. Dar dacă este aproape saturat, precipitațiile se vor scurge foarte rapid spre bazinul fluvial și vor duce la creşterea nivelului apei. Teoria a fost testată retroactiv, prin analizarea inundațiilor care au afectat în primăvara lui 2011 bazinul râului Missouri, cel mai important afluent al Mississippi-ului, catastrofă naturală care survine, în medie, o dată la 500 de ani, spun specialiştii.

Posted on iulie 7, 2014, in informatii utile. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: