Maturitatea psihica iti determina calitatea vietii.

Maturitatea noastra psihica ne determina reactiile emotionale, perceptiile, atitudinile, comportamentele si felul in care traim.

Un om imatur din punct de vedere psihic si emotional are reactii pe care nu si le controleaza, pe care nu le intelege si care ii definesc atitudinile si comportamentele. Da vina pe altii pentru ceea ce simte el, pe circumstantele exterioare care il determina sa reactioneze intr-un fel sau altul. Spune ca „asa este el si nu are ce sa faca” sau ca altii sunt de vina pentru ceea ce simte si pentru felul in care il determina sa actioneze. Practic, un astfel de om traieste inconstient si neasumat, conditionat de mecanismul stimul-raspuns. El nu este responsabil de sine insusi, ci mediul il determina sa fie intr-un fel sau altul.

Omul imatur este usor de manipulat de cei din jur deoarece preda altora puterea asupra emotiilor si reactiilor sale.
Omul imatur nu isi foloseste ratiunea, ci reactioneaza inconstient.
Omul imatur nu are libertate de decizie, ci este mereu conditionat de ceea ce i se intampla.

Un om matur psihic si emotional nu are reactii de care nu este constient. El actioneaza in urma deciziilor si alegerilor pe care le face constient dupa ce analizeaza o situatie sau alta. (Singura exceptie este reactia de lupta sau fuga in fata unui stimul care ii ameninta viata). Un om matur traieste asumat si constient – adica stie faptul ca emotiile, atitudinile, perceptiile si comportamentele sale sunt determinate de dialogul sau interior, de ceea ce alege sa isi spuna. Autocontrolul este un aliat de nadejde al omului matur.

Omul matur stie ca intre stimul si raspuns exista un spatiu in care el poate sa isi manifeste libertatea de a-si alege emotiile si comportamentele. In acel spatiu intervine ratiunea sa.

Maturitatea psihica si emotionala poate fi dobandita de oricine. Prin constientizarea gandurilor, asumarea si schimbarea lor in mod deliberat si constient.

Dobandirea maturitatii psihice este un proces prin care fiecare adult ar fi normal sa treaca. Maturitatea psihica aduce cu ea linistea interioara, intelepciunea, sanatatea psihica, fizica si relationala.

Maturitatea psihica iti determina calitatea vietii.

Posted on iunie 8, 2016, in personale. Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Luati aminte! Cat adevar!!!!Imi place tare de tot ce am citit!Multumesc!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: