Tiparele lor prestabilite

Vei intalni in viata ta oameni care se vor arata interesati de tine si care iti vor spune ca isi doresc o relatie cu tine. Te vor coplesi cu atentia lor la inceput, insa cu cat le vei arata mai mult din autenticitatea ta, cu atat mai conflictuala va deveni relationarea.

Asta se intampla deoarece oamenii cauta in exterior anumite modele din mintea lor. Poate la inceput corespunzi la nivel de infatisare sau in alte aspecte, asa ca ei vor incepe sa proiecteze pe tine „filmul” din mintea lor.

Dar, dupa ce tu le arati cum esti de fapt, vor incepe sa te atace, sa isi doreasca te schimbe, sa te modeleze in asa fel incat sa devii ceea ce vor ei, in functie de tiparele lor prestabilite.

Ceea ce este in acord cu scenariul lor accepta, iar restul aspectelor… este necesar sa dispara sau sa se transforme.

Multe dintre relatii devin toxice din aceasta cauza. La inceput, totul este minunat datorita euforiei pe care o simtim atunci cand intalnim pe cineva care pare sa corespunda asteptarilor noastre. Cu fiecare element care nu corespunde proiectiei, devenim din ce in ce mai dezamagiti. Dar pentru ca nu acceptam ca omul din fata noastra nu este de fapt asa cum ne-am imaginat, ca nu poate, fiind autentic, sa ne sustina proiectia, incepe presiunea sub forma de conflicte, reprosuri si multa suferinta de ambele parti.

Dezamagirea si neacceptarea duc la relationari disfunctionale. De aceea este atat de importanta compatibilitatea de la inceputul unei relatii.

Cu totii avem anumite asteptari, constiente sau inconstiente, in ceea ce priveste relatiile noastre. Ideal este sa continuam relationarea, mai ales la nivel de cuplu sau prietenie, doar cu acele persoane care corespund, in autenticitatea lor, cu proiectiile din mintea noastra, cu dorintele noastre si reciproca sa fie valabila. Acestea sunt relatiile functionale care au tendinta sa reziste in timp.

Ne-am scuti de multe conflicte inutile, de dezamagire, de suferinta si trairi negative daca am intelege ca nu putem sa ne potrivim cu oricine. Oamenii sunt diferiti, iar diferentele dintre noi pot fi totale sau partiale.

Tine ochii mereu deschisi, observa-i pe oameni in autenticitatea lor si accepta ca ei sunt asa cum sunt si nu se pot schimba doar de dragul tau. Nu-i ataca, nu-i judeca, ci doar stabileste-ti gradul de implicare in functie de ceea ce vezi ca sunt ei.

Ursula Sandner

Posted on aprilie 3, 2017, in socio-politic. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: