Rezistenta prin cultura

In anii ’80, cand niste pretinsi intelectuali faceau „rezistenta prin cultura” la comunism scriind omagii lui Ceausescu, Doina Cornea scria carti in clandestinitate si manifeste anti-comuniste care ajungeau la Europa Libera, motiv pentru care a si fost anchetata si batuta cu bestialitate de Securitate.

In 1990 Doina Cornea a atras atentia ca sovieticii au fost implicati in evenimentele din decembrie 1989. Abia acum, privind in retrospectiva, se poate intelege greutatea si gravitatea cuvintelor sale.

Vorbea impotriva comunismului, despre care spunea ca „ne-a distrus, ne-a macinat in adancime, in constiinta noastra de fiinte umane”.

In 2016 fiica sa, prin care ajungeau scrisorile ei la Europa Libera, s-a stins din viata in Franta la varsta de 62 de ani.

La slujba de inmormantare a fiicei care a avut loc in catedrala greco-catolica din Cluj, parintele Toader Lazar a evocat cel mai bine caracterul Doinei Cornea, care si-a implicat inclusiv copiii in lupta anti-comunista:

„Doamna Doina sigur că este expresia rezistenţei româneşti, dar acolo a fost o lucrare făcută în trei. Să-ţi pui tu propria ta existenţă la bătaia buldozerului roşu e ceva, dar să-şi iei şi copiii de mână în faţa acestui buldozer… nu mulţi ar putea face.

Îmi vine în minte o poveste franceză. În timpul bombardamentelor făcute asupra Franţei, un proiectil a lovit o biserică dintr-o localitate de munte. Biserica a fost rasă, dar statuia lui Isus Hristos, o statuie foarte expresivă, a rămas în picioare. Doar mâinile lui Isus au fost retezate. Au renovat biserica, francezii. Au făcut totul, dar n-au reuşit să-i refacă mâinile lui Isus Hristos. Era o statuie de secolul V, foarte frumoasă. După câţiva ani de spălat pe jos, a venit femeia de serviciu şi a strigat de fericire: „Domnule preot, minune”. După ce a lustruit pardoseala din faţa statuii, ştiţi ce a găsit scris acolo? „Voi sunteţi mâinile mele”.

Doamna Doina a făcut din propriii copii mâinile rezistenţei anticomuniste, motiv care ne mai dă obraz, nouă ca naţie, să rămânem în faţa lumii ăsteia cum că n-am tăcut toţi în faţa dictaturii.”

Astazi, 4 mai 2018, Doina Cornea, la 89 de ani, a mers pe urmele fiicei sale in lumea celor drepti.

Bunul Dumnezeu sa o aseze alaturi de dreptii Sai iar modelul ei de darzenie si lupta pentru dreptate sa fie inspiratie pentru cat mai multi.

Va recomand mai jos un scurt reportaj cu ea. In video o sa-l puteti asculta si pe parintele greco-catolic Tertulian Langa, inchis in temnitele comuniste 16 ani pentru „crima de uneltire impotriva ordinii sociale de stat”. Printre altele, in interviu acesta spune, citand din Biblie: „Daca bobul de grau nu moare… nu produce rod.”

sursa: Chris Terhes

Posted on mai 7, 2018, in socio-politic and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Am mai pierdut o personalitate ,,,Dumnezeu s-o ierte,,,

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: