Cate tipuri de motoare electrice exista?

Daca te-ai intrebat vreodata cate tipuri de motoare electrice exista in lume si care sunt cele mai des utilizate iti voi spune eu in cele ce urmeaza. Pana a ajunge la enuntarea si clasificarea acestora trebuie sa stim ce inseamna un motor electric.motoarele-electrice-bmes_3

Motoarele electrice, denumite si electromotoare, sunt dispozitive cu rolul de a transforma energia electrica in energie mecanica. Stii cine se ocupa de aceasta transformare in sens invers? Aceasta este treaba generatorului electric – intre acesta si un motor electric nu sunt mari diferente din punct de vedere al principiului de functionare.

 
Clasificarea motoarelor electrice

 
O prima clasificare se face in functie de tipul de curent electric care le pargurge. In acest caz, motoarele electrice se impart in – motoarele de curent continuu si motoare de curent alternativ.

A doua clasificare tine de numarul fazelor curentului cu care functioneaza – motoare electrice monofazate, trifazate sau polifazate.

 
Motoarele de curent continuu
Aceste motoare functioneaza doar pe baza de curent continuu care nu isi schimba sensul de circulatie. Motoarele de curent continuu se impart in alte 4 subcategorii ce vizeaza modul de conectare al infasurarii de excitatie:

  • Cu excitatie serie;
  • Cu excitatie derivatie;
  • Cu excitatie mixta;
  • Cu excitatie separata.

 

Motoarele de curent alternativ se impart la randul lor in alte subcategorii:

  • Motoare sincrone;
  • Motoare asincrone

Motoarele asincrone pot fi cu inele de contact, cu rotorul in scurtcircuit, cu bare inalte si cu dubla colivie.

Cel mai raspandit motor electric este cel de inductie trifazat. Acesta este folosit in actionarile electrice de puteri medii si mari. Statorul sau partea stabila este compus dintr-o armatura feromagnetica pe care este plasata infasurarea trifazata statorica – cea care va produce campul magnetic necesar. Rotorul, partea mobila, este formata din armatura feromagnetica in care se gaseste infasurarea rotorica. Dupa tipul infasurarii rotorice, rotoarele se impart in doua tipuri:

  • Rotor in colivie de veverita, cunoscut si ca rotor in scurt circuit;
  • Rotor bobinat.

Acest tip de motor il gasesti la Bmes. Totodata, cele mentionate anterior se gasesc pe acelasi site – difera in functie de putere si alte specificatii individuale de la un model la altul. De exemplu, cele trifazate disponibile pe site difera in primul rand in ceea ce priveste dimensiunile – cu flansa mare B5, cu flansa mica B14, cu talpi B3 sau cu talpa si flansa B35.
Tensiunea ce le strabate este de 400 V in conexiune stea sau triunghi pentru o pornre directa.
Poti opta pentru carcasa, utila pentru motarele cu puteri de pana la 7.5 kW. Aceasta poate fi din aluminiu sau fonta – cea din fonta fiind disponibila pentru puteri care incep de la 11 kW. Indiferent de modelul pe care l-ai ales in functie de dimensiuni, el prezinta protectie antipraf si umiditate standard IP55 – aceasta le permite sa functioneze afara, nu doar in spatii inchise.
Daca iti doresti sa vizualizezi intreaga gama de motoare electrice poti accesa bmes.ro. Echipa iti sta la dispozitie cu suport si sfaturi utile, in cazul in care ai nevoie de si mai multe detalii.

Publicitate

Posted on noiembrie 8, 2019, in informatii utile. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: