Diaspora acasă!
A venit diaspora acasă.
Mulți, foarte mulți se ocupau cu munca câmpului.
Un bun prilej pentru România sa faca un plan de integrare a acestora în munca locala, eventual cu programe de stimul a inserției sectoriale pe diverse segmente.
Evident, plan de masuri care sa se implementeze în perioada care urmează stării de urgență.
Dar, plan de masuri care ar trebui sa se nască azi, zilele acestea, ca să fie timp pentru elaborarea, dezbaterea și adoptarea lui.
În paralel observam ca o serie de tari europene doresc lucrători romani pentru agricultura lor. (Germania, Italia, Franța, Spania etc.)
Există astfel un mare risc ca cei care au venit sa plece înapoi, iar statul roman și economia românească sa se confrunte cu același exod cu care ne-am obișnuit, în timp ce noi vom rămâne sa lucram cu nepalezi, srilankezi etc.
Ok, pana la urma, circulația persoanelor este un drept care se va mentine și după sau chiar și în interiorul crizei Covid-19.
Dar,
In condițiile date, ar trebui ca statul român sa joace inteligent și ar putea introducă niște condiționări în materie de export de forță de muncă, de exemplu o măsură ca nimeni nu pleacă la munca în străinătate fără contract, fără condiții decente de locuit (nu 10 într-o baracă), fără asigurare medicala(vedeți cred ca cei care au venit nu prea au asigurări medicale, iar costul e suportat de stat) iar fiecare angajator extern, fie el german, italian, francez sau spaniol sa plătească o taxa de, sa zicem, 500 de euro pe luna, statului român pentru aceasta „risipa” a forței de munca active de care economia românească este dispensata, context care produce costuri suplimentare economiei românești și statului.
Da, vi se pare probabil aiurea, dar sa nu uitați ca oamenii aceștia, romanii noștri pleacă pentru ca aici nimeni nu i-a protejat!
Statului roman i se confisca ventilatoare pe aeroporturi prin vest, dar e filantrop, nu? lasă exportul de forță de muncă la liber.
Din taxele astfel strânse, masuri de reconversie profesionala pentru cei rămași, stimul pentru muncă pentru întreaga forță de muncă activa din România.
Măsuri de implementat prin Ministerul Muncii și Protecției Sociale care, potrivit denumirii, și cu asta ar trebui sa se ocupe.
sursa: Adrian Caciu
Posted on aprilie 5, 2020, in socio-politic and tagged diaspora. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0