Panourile SOLARE sunt nerentabile!!
Eu inca mai vreau sa-mi construiesc o casa, dar nu-mi ajung inca „spagile”. Pana atunci nu am stat degeaba si am tot experimentat pe casa pe care o am acum, mostenire de la parintii mei si pot sa va spun, in legatura cu panourile solare, ca eficienta depinde de expunerea la soare si de durata de viata a panourilor in sine, care la noi sunt de tot de rahatul la ora actuala. Nu numai pentru ca isi reduc drastic randamentul daca se prafuiesc dar la actiunea ultravioletelor asupra sticlei, dar si a plasticelor inglobate in constructia lor le fac ca dupa, o perioada scurta, citiva ani sa devina doar o greutatea in plus pe acoperis. Daca ai si „norocul” sa ti se sparga elementii la o ploaie cu grindina sau socuri la rafale de vant puternic atunci poti sa cumperi una noua, deoarece reparatiile te costa de te ustura. Inca nu este o tehnologie ajunsa la maturizare, iar in Romania nu are suport serios de service.
In concluzie, nu-ti amortizezi investitia, pentru ca instalatia nu te tine cit spune producatorul.
Dar daca tot vrei sa faci o investitie in confortul tau termic porneste cu esentialul:
1. izolarea termica a locuintei prin placare exterioara, adica pereti dubli, geamurile din termopan de calitate si usi duble cu loc de intrare intre ele.
2. izolarea termica si a plafoanelor si a podului
3. daca ai posibilitati fati bazin de stocare caldura in subsol – sub cladire sau in curte – „cu un rezervor de acumulare cu transformare de faza ( parafina ), alimentat mixt cu panouri solare fixate pe cladire si pompa de caldura cu foraj de adincime mare.”
4. tubulatura pentru aer conditionat cu schimbatoar de caldura , trasee cald-rece separate, cu dispozitiv de reglare automata a caldurii prin peretii expusi la umbra/soare.
5. luminatoare cu tuburi de unda -sunt niste oglinzi sau cu fibra optica – plus radiatoare pasive cu lumina naturala.
Cred ca la acestea trebuie sa gindesti inainte sa realizezi proiectul casei, dar nici acum, cred ca nu e foarte tirziu. Unele din cele spuse mai sus, se pot face fara prea mare deranj, pentru altele, in schimb, e nevoie de lucrari complexe. Dar, in final merita: toate cele zise de mine de mai sus sunt din categoria investitii pe termen mediu si lung, au durata de lucru mare si sanse mari si reale de recuperare a sumelor cheltuite.
Din blogosfera va dores SUCCES!
Fereste-te de tehnologii scumpe si cu durata de viata mica( 5-10 ani ) sau cu costuri de reparatie/reconditionare prohibitive. Evalueaza costurile pe termen lung, 10-30 de ani, ( investitie initiala, intretinere, desfiintare plus consumuri curente ) si compara-le cu plata energiei la nivel actual plus 30-50% , scumpiri ulterioare. Plus posibilitati de automatizare, protectia mediului, siguranta in exploatare pe care nu pot sa-ti spun cum le cuantifici, depinde de tine.
Posted on mai 22, 2014, in informatii utile and tagged investitie, izolare termica, panouri solare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0