Drumul spre Iad este pavat cu intentii bune

Un vechi proverb spune că drumul spre Iad este pavat cu bune intenţii. Pe acelaşi principiu, şi reciproca e valabilă! Se pare că drumul prin Paradis este pavat cu cele mai meschine, ascunse şi ilegale intenţii cu putinţă.

Românii trebuie să ştie că ţara noastră mai are paradisuri care – prin girul şi aprobările primite de la instituţiile care, cel puţin teoretic, ar trebui să vegheze la respectarea legii – riscă să dispară. Iar unul dintre aceste spaţii protejate este masivul Retezat și Parcul Național Domogled Valea Cernei, pe unde urmează să treacă o fâşie cât se poate de „naturală” de asfalt.

Istoricul DN66A este unul lung şi nu îmi propun să îl reiau aici şi acum. Pe scurt, cunoscut şi sub numele de Drumul lui Băsescu, construcția tronsonului 3 al acestui proiect rutier îşi propune nici mai mult nici mai puţin decât să brăzdeze un areal protejat, unic nu doar în România, ci și în Europa. Şi pentru că tot am vorbit de spaţiul comunitar, nicăieri în Europa nu s-a văzut, conceput sau aprobat ca un parc naţional să fie brăzdat de drumuri! Cu toate acestea, Ministerul Mediului şi-a dat acordul pentru construcția tronsonului 3 al DN66A, în contextul în care a avut toate oportunităţile să constate (de bunăvoie sau la insistenţele ONG-urilor) numeroasele ilegalități care au afectat procesul de avizare de până acum, precum și daunele ireparabile pe care construcția tronsonului al III-lea le va produce biodiversității din această zonă.

Forumul Național al Ecologiștilor din PSD şi eu, personal, ne alăturăm numeroaselor organizații din zona societății civile care denunță avizul de mediu acordat pentru DN66A. Prin această decizie, Ministerul Mediului a reuşit performanţa de a-şi abandona propria vocație instituțională, cea de apărător al mediului, şi să devină astfel majordomul Ministerului Transporturilor, cel care toarnă, practic, prima lopată de asfalt la temelia unui tronson de drum care va pune în pericol habitatul unor specii de animale care nu se mai întâlnesc în altă parte în România.

Cred că, în momente ca acestea, este extrem de util să fim uniţi în faţa tupeului guvernamental, să facem o stavilă în faţa dispreţului, autismului şi încălcării grosolane ale legislaţiei europene şi româneşti în domeniu de către toţi aceşti indivizi. Pentru că, altfel, ne vom trezi că nişte unii vor alege să asfalteze toate parcurile naturale ale României, toate ariile protejate. Fără o opoziţie fermă din partea noastră, a celorlalţi, actuala guvernare este în stare să asfalteze şi canalele Dunării. Pentru că drumul spre iadul portocaliu este pavat, după cum v-am spus, cu multe intenţii „bune” pentru regii şi prinţii asfaltului din România

Posted on mai 29, 2014, in gadgeturi-IT. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: