Românul de 101 ani! Lecţia lui Moş Lungu

Mos Lungu, a făcut liceul la 72 de ani, cu profesori care îi puteau fi copii şi colegi care aveau vârsta nepoţilor. Ajuns la aproape 102 ani, bătrânul îşi spune secretele.

Ion Lungu s-a născut în 1912, în satul basarabean Marseviţa, din ţinutul Hotin. „Peripeţiile războaielor”, cum le spune el, l-au făcut să rateze şansa de a urma liceul. Însă, atunci când vremurile s-au mai liniştit, moş Ion Lungu nu a ezitat să continue şcoala. La mijlocul anilor ’80, pe când avea 72 de ani, simpaticul bătrân a promovat liceul.

Acum are 101 ani şi 8 luni şi locuieşte într-o casă umilă din Focşani. Întrebat cum e viaţa la aproape 102 ani, bătrânul răspunde cu umor: „Puţin mai slabă ca la 30 de ani”. Apoi, arată care este secretul longevităţii sale:

„Cred că 50% din viaţă e datorită părinţilor. Părinţii au fost oameni sănătoşi, nu se certau, nu beau, nu fumau. Iar 50% e cumpătarea mea. În viaţă am fost cumpătat. M-a întrebat odată un reporter dacă am băut în viaţa mea. Am băut la masă un pahar, dar în viaţă nu m-am culcat beat”, spune moş Ion Lungu într-un interviu pentru Ziarul de Vrancea.

„Am muncit, am căutat să învăţ, cu toate peripeţiile războiului, şi am făcut liceul la 72 de ani, la Focşani. Atunci s-a ivit posibilitate ca să am timp să învăţ, dar dragostea de carte a fost mereu în mintea mea. Concentrat mereu, mulţi ani de colo-colo, refugiu. Asta a fost viaţa mea: strămutarea. La liceu, am fost simpatizat, pentru că mi-a plăcut să învăţ, ca să nu fiu de ruşine în şcoală.”, continuă longevivul vrâncean.

Bărbatului îi place enorm să citească şi mai ales să intre în conversaţii pe teme istorice cu cei care îi calcă pragul casei.

 

About roadamin

Numele meu este roadamin, de unde vine și numele blogului? de la bratul Borcea! Sunt un rac 100%, născut în luna iunie și ador anotimpurile calde, respectiv primăvara și vara. Urăsc frigul! Mai ales toamna, din cauza zilelor ploioase și reci; acestea mă deprimă. Iarna nu e o excepție, însă ador să stau la căldură și să mă uit cum ninge. Iar sărbătorile de iarnă le ador.

Posted on iulie 29, 2014, in socio-politic. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: