Trei modificari majore la programul de guvernare.
Modificarile la Programul de guvernare
1. Eliminarea pilonului 2 de pensii. Foarte bine. Si in principiu , si in practica.
Companiile care s-au obisnuit sa ia banii de la cetateni prin forta legii Statului si sa ii plaseze tot la Stat, la Trezorerie ,pentru ca sa opreasca profitul facut pe spatele Statului,iar in final pensiile sa fie garantate tot de catre Stat- sa ne scuteasca de miorlaieli despre capitalism -cand nimic din activitatea lor nu are legatura cu capitalismul.
In principiu -In orice domeniu economic mixturile dintre stat si privat sunt ineficiente si in detrimentul contribuabililor.
Statul poate externaliza spre domeniul privat activitati pe care nu le poate indeplini , dar contractul trebuie sa fie clar ,iar responsabilitatea trebuie sa ramana a statului.
De preferinta-Ori de stat/ori privat.
In practica -Se elimina o posibila criza a fondurilor de pensii in deceniul urmator , iar cetatenii sunt responsabilizati in privinta viitorului lor.
Nu pare , dar e o masura de dreapta.
2. Impozitul pe cifra de afaceri- Si buna/Si rea.
Buna -pentru ca elimina 1001 modalitati de a eluda platirea impozitului. Cu cat mai putine reglementari discutabile , cu atat mai putina coruptie si evaziune fiscala.
Dar mai ales, buna pentru ca stimuleaza afacerile cu o marja mai mare de profit , ceea ce ar fi un impuls pentru reindustrializarea unor domenii de activitate ,unde acum exportam doar materie prima sau produse cu o foarte mica valoare adaugata.
Rea- pentru ca descurajeaza investitiile mici si activitatile de tip economie coloniala, care asigura momentan supravietuirea catorva milioane de romani.Acest efect va fi moderat de catre marjele diferite de impozit ,in functie de domeniul de activitate.
Nu pare ,dar e o masura de dreapta.
3.Taxa de solidaritate si taxa pe produsele care afecteaza sanatatea
-masuri ineficiente si imorale , caracteristice politicilor economice de stanga.
.
Posted on iulie 1, 2017, in socio-politic and tagged guvernare. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0