Parastas

Parastasul

După moartea unei persoane, familia și apropiații acesteia se asigură că regretații defuncți se odihnesc în pace, de aceea aceștia recurg la așa-numitul parastas.

18492135_1551666691510195_121123470_n.jpgParastasul este un ritual sau o slujbă bisericească ortodoxă de pomenire, menit să aducă împăcare și alinare urmașilor răposaților, de aceea, familiile răposaților recurg la pomelnice cât mai dese. Pomelnicele  se fac la împlinirea unor date fixe, cu mare însemnătate.

Când se face parastasul?

De regulă, familia îndoliată plătește la biserică pomelnice care urmează a se citi în cadrul Sintei Liturghii timp de 40 de zile sau chiar un an întreg, începând cu prima Duminică de după înmormântarea propriu-zisă.

În general, fiecare parastas se face la 3, 9, 40 de zile după înmormântare, urmând ca mai apoi să se facă an de an, până la 7 ani de la deces. Pe lângă aceste date exacte, Biserica Ortodoxă stabilește anumite zile de pomenire a răposaților – în general, sâmbăta. În plus, parastase și slujbe de pomenire se mai fac și în fiecare sâmbătă din Postul Paștelui.

Un alt aspect esențial, rânduit de Biserică este ca parastasele să se facă mereu înaintea datei în care acesta a decedat, niciodată mai târziu. Dacă, aveți mai mulți decedați de pomenit este posibil să se facă un pomelnic comun – în acest fel, rugăciunea de pomenire va avea mai multă putere.

Este obligatoriu să se facă un parastas de pomenire atât de des?

Nu este obligatoriu ca parastasele să se facă atât de frecvent, însă este de dorit ca acestea să se facă cel puțin o dată la 40 de zile, la un an și la șapte ani. Mai mult, este de preferat ca parastasul să urmeze întotdeauna după Sfânta Liturghie, aceasta fiind cea mai importantă slujbă de mijlocire pentru cei morți.

Ce se duce la biserică pentru parastas?

Pregătirea unui parastas trebuie să conțină o prescură, colivă, o sticlă cu vin și câteva lumânări. Coliva este ofranda dusă de credincioși la biserică pentru sfințire, ușurarea păcatelor sufletelor celor răposați și scoaterea din osânda veșnică. Aceasta se împarte împreună cu bucate și vin, iar înainte de a se înmâna, se aprinde o lumânare. Este important ca lumânările pentru pomenire să fie fabricate din ceară curată, după ritualul creștin și nu cumpărate din comerț.

Ce se întâmplă dacă parastasul pică într-o zi de post?

Dacă parastasul pică în zi de post, pentru ca acesta să fie primit, este necesar ca bucatele împărțite să fie de post.

Sinucigașii și răposații care au fost incinerați mai beneficiază de parastase?

Răposaților familiilor care au decis ca aceștia să fie incinerați nu li se vor face nici slujbe de pomenire și nici parastase, așa cum se obișnuiește și în cazul sinucigașilor.

Pe lângă slujbele de pomenire și parastase, pentru odihna sufletului adormit este bine ca familia răposatului să dea și lucruri de pomană. Lucrurile care se pot da de pomană sunt orice articole vestimentare, încălțăminte, obiecte de uz casnic sau orice alt lucru de care ne putem lipsi, pentru cel decedat.

Pompe funebre sector 5 și Servicii funerare sector 1

Atunci când decesul unei persoane apropiate se ivește în mod brusc și vă ia prin surprindere, cu siguranță că veți fi bulversați și răscoliți interior, de aceea, pentru a vă ușura sarcinile, Funerare Rainbow Dorobanțu, lider în piața funerară, avându-l ca proprietar pe domnul Alexandru Dorobanțu, vă stă la dispoziție cu organizarea parastasului și orice alte servicii funerare complete.

Posted on octombrie 27, 2017, in internet and tagged , . Bookmark the permalink. 3 comentarii.

  1. De aceea in marile orase s-au construit capele si s-a dezvoltat serviciile funerare…

  2. Un parastas este o comemorare a celor trecuți la cele veșnice și se face după un tipic anume

  3. Mda…sunt chestii de care trebuie sa tii cont!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: