Cum să-ți indexezi site-ul corect în Google? 5 sfaturi pentru URL-uri SEO-friendly
Dezvoltarea unui startup este o acțiune plină de dinamism. Pe lângă ideile care prind un contur fizic, există și feedback către produsul sau serviciul pe care îl oferi. Dar majoritatea businessurilor întâmpină
dificultăți în a ieși pe piață. În ciuda atenției acordate alocării de resurse sau a determinării angajaților, partea cea mai grea este promovarea startup-ului.
Una dintre modalitățile prin care poți câștiga vizibilitate pentru businessul tău este prin promovarea site-ului acestuia. Marketingul este important pentru orice afacere, dar este absolut vital pentru startupuri.
Este cunoscut faptul că pentru a fi vizibil în online este necesar un mix de canale de marketing. Dar până la a stabili care este rețeta potrivită pentru businessul tău, trebuie să te asiguri că le oferi potențialilor clienți un site care să fie „vitrina” de care ai nevoie.
Prezența în online nu este suficientă
Este indicat ca în orice situație să ai o strategie. Construirea site-ului pentru businessul tău nu face excepție. Și, pe lângă elementele de design și de funcționalitate pe care trebuie să le ai în vedere, nu ar
strica să acorzi atenție și elementelor care țin de SEO. Este mult mai eficient să-ți optimizezi site-ul pentru a fi bine indexat de motoarele de căutare încă de la începuturile dezvoltării acestuia.
Un aspect foarte important atunci când dezvolți site-ul afacerii tale este structura URL-urilor. Modul în care aceasta este alcătuită poate afecta într-o foarte mare măsură indexabilitatea site-ului, dar și performanța acestuia. Lipsa unei structuri poate genera probleme precum crearea de conținut duplicat sau indexarea dificilă a site-ului.
În continuare, voi prezenta cinci sfaturi de care e bine să ții seama atunci când construiești structuraURL-urilor:
1. Evită URL-urile dinamice
URL-urile de tipul http://www.domeniu.ro/p=32487234 nu ar trebui să existe în structura site-ului. Se recomandă în schimb alcătuirea de URL-uri user friendly, care să conțină cuvinte și nu coduri sau iduri.
Un URL ideal ar fi http://www.domeniu.ro/denumire-categorie/.
2. Nu folosi caractere speciale în URL-uri
Este recomandată evitarea folosirii caracterelor speciale în URL-uri, precum ”&”, ”@”, ”$”, ”*” etc.
De asemenea, se recomandă și evitarea folosirii caracterului ”_”, fiind de preferat ”-”.
3. Folosește cuvinte cheie în URL
Folosirea cuvintelor cheie în URL are două avantaje:
a) Utilizatorul va putea citi și memora mult mai repede URL-ul;
b) Google va indexa mai bine acel URL.
4. Construiește un URL cât mai scurt
Un URL care se întinde pe trei rânduri nu te va avantaja în niciun fel. Este greu de descifrat atât de utilizator, cât și motoarele de căutare. În loc să folosim toate cuvintele dintr-un titlu de tipul ”Cum afectează dimensiunea URL-urilor indexarea site-urilor de către motoarele de căutare”, putem opta pentru o formulare mai scurtă, care cuprinde informația esențială: ”https://www.domeniu.ro/dimensiune-url”.
5. Construiește URL-uri direct din root
O structură de tipul http://www.domeniu.ro/categorie/subcategorie/ sau http://www.domeniu.ro/categorie/subcategorie/produs/ prezintă mai multe dezavantaje. În primul rând, prin intermediul acestei structuri vom avea URL-uri foarte lungi și, de asemenea, în cazul în care vom introduce un produs în mai multe categorii, vom avea multiple URL-uri pentru același produs (conținut duplicat).
O metodă elegantă de a rezolva problema paginilor duplicate de produs din mai multe categorii este folosirea de clean URLs, adică URL-uri care se formează direct din root. Astfel, în cazul unei pagini de
produs, URL-ul va fi „http://www.domeniu.ro/produs/”, în loc de „http://www.domeniu.ro/categorie/subcategorie/produs/”. În acest mod, vom putea introduce același produs în mai multe categorii fără a mai avea conținut duplicat.
Aspectele enunțate mai sus sunt doar o parte din întregul ansamblu de măsuri tehnice pe care ar fi bine să le ai în vedere înainte de a-ți lansa website-ul. Însă, ținând cont de ele, ești cu un pas mai aproape de
rezultate pozitive de ranking în Google.
Posted on decembrie 17, 2017, in informatii utile. Bookmark the permalink. 2 comentarii.
Acum sunt la partea cu setarile, optimizarea blogului si aceste informatii imi sunt foarte utile acum. Sper sa se imprieteneasca Google-ul bine cu blogul meu 🙂
succes!