Doliul, cand se poarta si de ce?
De fiecare data cand cineva trece la cele vesnice, familia si apropiatii obisnuiesc sa poarte numai negru, in semn de doliu. Exista aceasta asociere intre un deces si doliu, insa prea putini sunt cei care inteleg de ce este si ce semnificatie are de fapt. Putem spune desigur ca este un cuvant cu greutate, cu inteles produnf, ce insumeaza atat durerea fizica resimtita de cei care au pierdut pe cineva drag, cat si pe cea psihica.
Practic este vorba despre exprimarea vizibila a starilor interioare, a tristetii.
Astazi purtarea doliului este privita ca o traditie, fiind afisat nu doar la casa defunctului, ci si in vestimentatie, in purtare. In cazul barbatilor spre exemplu exista acest obicei sa nu se barbiereasca pentru o anumita perioada de timp. Desigur ca nu doar familia va purta doliu. In cadrul evenimentului funerar, in semn de respect si cei care participa vor aborda tinute solemne, in culori inchise. De preferat este ca si atitudinea sa fie asemenea, pentru a empatiza cu cei aflati in suferinta.
Doliu – imbracaminte, accesorii funerare si alte simboluri
Unii privesc doliul ca un comportant prin care isi manifesta respectul, regretul fata de cel trecut la cele vesnice. Nu toti aleg sa poarte haine negre, fie pentru ca nu se pot corela cu aceasta culoare, fie din alte motive. Sunt persoane care prefera sa poarte doliul in suflet, aducandu-si mereu aminte – prin rugaciuni si slujbe de cel raposat.
Intr-un sens mai restrans, doliul se refera la panza neagra care se aseza la intrarea in casa defunctului, deasupra usii, respectiv o banda textila neagra pe care o poarta familia in decursul zilelor de priveghere si in cea de inmormantare, in piept de obicei. Sunt si persoane care aleg sa il poarte si dupa evenimentul funerar. Astfel de accesorii funerare sunt o necesitate si sunt furnizate publicului larg de specialisti in servicii funerare, ca Rarox.
Ce spune traditia?
Conform traditiei, doliul este un simbol puternic. Aceasta spune ca doliul va fi purtat de familie, dar si de rudele de gradul intai, pentru o perioada de macar 40 de zile, respectiv pana la un an de la trecerea la cele vesnice a sufletului drag.
Exista o simbolistica a acestui obicei – potrivit ei, cele 40 de zile reprezinta zilele pana la judecata urmatoare, cea in care i se decide locul de odihna vesnica. Exista libertate desigur pentru cei care doresc sa prelungeasca perioada de purtare a doliului. Aici reamintim de purtarea barbei, in randul barbatilor, care se poate extinde de asemenea peste 40 de zile.
Din punct de vedere al originilor acestui obicei, s-ar parea ca doliul exista si in perioada Vechiului Testament, cand doliul era purtat de evrei. Unii dintre acestia purtau saci, altii isi rupeau hainele. Desigur, astazi am considera toate acestea practici exagerate, nelalocul lor. De altfel, in viziunea Bisericii Ortodoxe, moarte este privita ca o alta etapa, in care sufletul se desprinde de trup si incepe o noua calatorie. Iata de ce astazi momentele de doliu sunt traite cu decenta de crestini.
Posted on februarie 20, 2020, in informatii utile. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.
Lasă un comentariu
Comments 0