„Pâinea Adriana”, primul produs tradițional atestat

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis primul atestatul de produs tradițional, după noile reglementări din domeniu. 

Atestatul de produs tradițional cu numărul 01 este acordat: „Pâinii tradiționale Adriana”, fabricată în Brașov.

“Pâinea tradițională Adriana” se obține din făină de grâu albă, care provine din zona Țara Bârsei, drojdie de panificație, sare iodată, cartofi din zona Brașov și Covasna și apă, procedeul de obținere fiind unul tradițional.

Astfel, operațiile de pregătire a materiilor prime și auxiliare, dozarea acestora, divizarea aluatului, modelarea, baterea cojii, ambalarea care se execută manual.

Produsul din județul Brașov a fost înregistrat în ,,Registrul naţional al produselor tradiţionale”, la poziţia 01.

Atestatele eliberate anterior modificării legislației rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a noului ordin.

Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei, cu respectarea normelor impuse prin prezentul ordin, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

„Când am demarat procesul de elaborare a unui act normativ pe segmentul produselor tradiţionale am ţinut cont de marea diversitate a produselor comercializate pe segmentul de nişă a acestor produse, a uriaşului potenţial al produselor tradiţionale româneşti care prin aplicarea unei legislaţii pe domeniu pot aduce beneficii considerabile economiei rurale, în special în zonele mai puţin favorizate sau îndepărtate, prin sporirea veniturilor producătorilor agricoli şi reţinerea populaţiei rurale în zonele respective”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Cei înregistraţii în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale (RNPT) vor avea pe etichetă un logo de produs tradiţional, acesta fiind proprietatea exclusivă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Produsul atestat ca tradiţional va reflecta aşteptările consumatorilor, fiind fabricat din materii prime locale, va prezenta o reţetă tradiţională specifică locului de prelucrare, şi va avea în procesul de obţinere şi operaţiuni de prelucrare manuale, toate acestea dovedind un mod de lucru tradiţional”, potrivit reprezentanților Ministerului.

Articol preluat de pe YahooNews

About roadamin

Numele meu este roadamin, de unde vine și numele blogului? de la bratul Borcea! Sunt un rac 100%, născut în luna iunie și ador anotimpurile calde, respectiv primăvara și vara. Urăsc frigul! Mai ales toamna, din cauza zilelor ploioase și reci; acestea mă deprimă. Iarna nu e o excepție, însă ador să stau la căldură și să mă uit cum ninge. Iar sărbătorile de iarnă le ador.

Posted on martie 12, 2014, in socio-politic and tagged , , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. Buna treaba asta, poate asa mai scotem si noi capul pe ici pe colo!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: