Ce costuri ascund cardurile

Retragerile gratuite de numerar de la bancomatele băncilor emitente ale cardurilor au în spate diferite comisioane, cum ar fi, de exemplu, cel oprit în momentul în care posesorul contului și al cardului primește o anumită sumă de bani.

Iată patru bănci care nu percep comision de retragere numerar de la propriile ATM-uri.

Banca Transilvania

Cei care au cardul de salariu la Banca Transilvania pot face retrageri gratuite de la ATM-urile băncii. În cazul în care retrag bani de la ATM-urile altor bănci, atunci suma va fi comisionată cu 0,5%, la care se adaugă 2,5 lei.

De asemenea, contul curent al cardului are un cost anual de zero lei, fără alte taxe de deschidere sau administrare, potrivit descrierii postate pe conso.ro.
Pe de altă parte, atenție însă că banca comisionează toate încasările posesorului de card.

Astfel, posesorul cardului va fi comisionat atunci când încasează orice sumă de bani. Comisioanele diferă în cazul în care este vorba de o plată intra sau interbancară.

În cazul încasărilor intrabancare, respectiv tot de la Banca Transilvania, posesorului de card i se va opri între 1,5 și 8 lei, în funcție de suma primită. Pentru o încasare egală sau mai mare de 50 de lei, posesorul cardului va fi comisionat cu 1,5 lei.

Pentru toate sumele cuprinse între 50 și 1.000 de lei, banca va opri 3 lei. Cu 4 lei va fi comisionată o încasare intrabancară cuprinsă între 10.000 și 50.000 de lei, în timp ce pentru o sumă egală sau de peste 50.000 de lei, banca va opri 8 lei.

În ceea ce privește plățile interbancare, respectiv făcute din contul altei bănci, posesorul cardului va avea de suportat un comision cuprins între 2,7 și 18 lei.

Astfel,  pentru o încasare interbancară egală sau mai mare de 50 de lei, posesorul cardului va fi comisionat cu 2,7 lei, iar pentru sumele cuprinse între 50 și 1.000 de lei, banca va opri 4,2 lei lei.

Pentru o plată interbancară cuprinsă între 10.000 și 50.000 de lei, posesorul cardului i se va opri suma de 6 lei, în timp ce pentru încasări ce depășesc 50.000 de lei, comisionul este de 18 lei.

În cazul în care vreți să retrageți numerar de la ghișeul băncii, atunci veți fi comisionat cu 0,4% din suma retrasă, minimum 3,5 lei.

Marfin Bank

Și cei care își deschid un cont curent și un card de debit la Marfin Bank beneficiază de retrageri gratuite de la bancomat.

Produsul aduce însă pentru posesor o taxă anuală de administrare de 15 lei, dar și un beneficiu venit sub forma unei rate a dobânzii anuale de 0,2%. Contul curent de la Marfin Bank nu are alte comisioane, precum cel de deschidere sau administrare.

Retragerile de numerar de la ATM-urile Mafin Bank nu sunt comisionate, dar în cazul în care scoateți bani de la bancomatele altor bănci, veți plăti un comision de 1% + 2,5 lei.

De menționat este că banca nu percepe comision nici atunci când primiți bani, respectiv vi de face o plată intra sau interbancară.

Volksbank

Cei care vor să deschidă un cont și un card de debit la Volksbank vor avea de suportat un cost total anual de 27 de lei. Suma provine din comisionul lunar de administrare a contului, de 2,5 lei.

Pe de altă parte, banca oferă o dobândă anuală de 3% pentru sumele din cont.

Retragerile de numerar de la ATM-urile băncii sunt comisionate cu 0%, în timp ce retragerile de la bancomatele altor bănci sunt comisionate cu 0,5% și cu o sumă fixă de 0,5 sau 2,5 lei, în funcție de bancă.

Ca beneficiu, banca oferă, o dată pe lună, o retragere gratuită de la ATM-ul altei bănci.

În ceea ce privește încasările, cele intrabancare nu sunt comisionate, în timp ce sumele de peste 10.000 de lei, virate prin alte bănci au un comision cuprins între 3 și 10 lei.

Astfel, pentru încasările interbancare mai mici sau egale cu 10.000 de lei se oprește un comisioan de 3 lei, pentru cele cuprinse între 10.000 și 50.000 de lei, comisionul este de 5 lei, iar pentru ce depășește 50.000 de lei, banca va opri 10 lei.

OTP Bank

În ciuda retragerilor gratuite de la propriile ATM-uril, la OTP Bank, administrarea contului curent ajunge să aibă un cost anual de 79,96 lei.

Acestuia i se adaugă taxa de emitere a cardului de debit, în valoare de 10 lei, și o taxă de administrare de 9,96 lei.

Atenție, însă că retragerile de numerar de la ATM-urile băncii sunt lipsite de comisioane doar în cazul cardurilor de convenție salarială sau de pensie. În alte condiții, banca specifică că sumele retrase se comisioanează cu 0,2% și cu 0,5% + 2,5 lei, în cazul în care se folosesc bancomatele altor bănci.

În schimb, încasările inter și intrabancare sunt lipsite de costuri.

 

SURSA YahooNews

Posted on septembrie 8, 2014, in informatii utile. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: