Inflatia in februarie! Minim istoric!

Inflatia in luna februarie, a atins un minim istoric, pentru tara noastra! Rata inflatiei, indicatorul ce masoara evolutia preturilor de consum, a atins in luna februarie un minim istoric, de la -2,1 la suta in ianuarie 2016, la -2,7 la suta in februarie 2016!

Datele facute publice de INS arata ca in luna februarie 2016, preturile de consum au inregistrat o scadere medie de 2, 4 la suta, in comparatie cu luna ianuarie a aceluias an.

Acest fapt are ca principala explicatie efectul de reducere a cotei generale a TVA-ului de la 24%, la 20%. Aceasta diminuare de TVA, a avut un efect de reducere a preturilor finale cu un procent de 3,2%.

„Datele privind inflaţia pe ianuarie (prima lună după reducerea TVA n.r.) arată că transmisia reducerii TVA în preţuri a fost de sub 40%, adică sub nivelul estimărilor. Asta arată că retailerii au scăzut mai puţin preţurile decât ar arăta calculele pentru că există cerere. Probabil că presiunile inflaţioniste cresc”, a declarat, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in News.ro.

Banca Nationala a Romaniei, estimeaza ca in anul 2016 se va inregistra o rata anuala a inflatiei de 1, 4 la suta, iar pentru anul viitor(2017), rata inflatie ar putea  ajunge la 3,4%.

Posted on martie 11, 2016, in informatii utile and tagged , . Bookmark the permalink. Un comentariu.

  1. ce bine ar fi ca aceste date sa se reflecte in buzunarul fiecaruia dintre noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: