Inflatia in februarie! Minim istoric!

Inflatia in luna februarie, a atins un minim istoric, pentru tara noastra! Rata inflatiei, indicatorul ce masoara evolutia preturilor de consum, a atins in luna februarie un minim istoric, de la -2,1 la suta in ianuarie 2016, la -2,7 la suta in februarie 2016!

Datele facute publice de INS arata ca in luna februarie 2016, preturile de consum au inregistrat o scadere medie de 2, 4 la suta, in comparatie cu luna ianuarie a aceluias an.

Acest fapt are ca principala explicatie efectul de reducere a cotei generale a TVA-ului de la 24%, la 20%. Aceasta diminuare de TVA, a avut un efect de reducere a preturilor finale cu un procent de 3,2%.

„Datele privind inflaţia pe ianuarie (prima lună după reducerea TVA n.r.) arată că transmisia reducerii TVA în preţuri a fost de sub 40%, adică sub nivelul estimărilor. Asta arată că retailerii au scăzut mai puţin preţurile decât ar arăta calculele pentru că există cerere. Probabil că presiunile inflaţioniste cresc”, a declarat, Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, in News.ro.

Banca Nationala a Romaniei, estimeaza ca in anul 2016 se va inregistra o rata anuala a inflatiei de 1, 4 la suta, iar pentru anul viitor(2017), rata inflatie ar putea  ajunge la 3,4%.

Anunțuri

Posted on Martie 11, 2016, in informatii utile and tagged , . Bookmark the permalink. 1 comentariu.

  1. ce bine ar fi ca aceste date sa se reflecte in buzunarul fiecaruia dintre noi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: