Romanii, mereu ultimii!
La itemii care măsoară capacitatea de înțelegere a textului scris, din testele comparative internaționale, elevii români ies mereu printre ultimii. Copiii ştiu să citească, dar nu reuşesc să reconstituie din text unitățile lui logice, relațiile cauzale între idei, nu fac deducții instruite, nu interpretează corect, nu citesc printre rânduri, nu parafrazează idei, nu explică sau nu văd intențiile autorilor.
Neînțelegerea textului scris de oameni totuşi alfabetizați ne plasează in rapoartele europene ca țara cu cei mai mulți analfabeți funcționali.
Adică adevărata formă de analfabetism nu are legătură cu parcurgerea corectă a literelor şi a cuvintelor, ci cu reacțiile pripite, concluziile vagi sau nevalide ale cititorului.
În pedagogia vestului, lectura explicativă sau „reading comprehension” este nu numai obiectivul profului de limbă, ci şi al celor de ştiințe. Copiii învață conştient cum să opereze cu nucleele semantice în texte din diferite registre şi stiluri ale limbii. Exercițiul acesta nu ține de o materie anume, ci de materia cenuşie, în general.
Acuma, uitându-mă la reacțiile unora pe textele scrise în blogul meu, unele care chiar declară de la bun început ce intenții are sau nu autoarea, nu pot să mă abțin să nu scriu şi postarea asta, deşi mi-am tot promis că de mâine o să fiu drăguț: văd, cu tristețe că sunt comentatori profesori şi învățători care ar lua, probabil, aceleaşi scoruri de la coada clasamentului, imediat lângă elevii lor, în fața unor exerciții simple de înțelegere a unor conținuturi explicite.
Posted on septembrie 6, 2016, in informatii utile and tagged itemi. Bookmark the permalink. 3 comentarii.
Dar pana una alta „itemi”? Dar ce avea „obiect, element, rubrica, sectiune?
Analfabeti deocamdata functionali. Ei de fapt nu sunt functionali, insa pana una alta, „functioneaza”.
Îmi place ultima frazã, în sensul amar al cuvântului. Probabil nici eu nu sunt prea drãguțã, dar e o realitate. Sunt mulți profesori semialfabetizați, din pãcate.