Cele cinci limbaje ale iubirii, de Gary Chapman

Cele cinci limbaje ale iubirii” scrisa de Gary Chapman este o carte pe care au citit-o multe persoane interesate de dezvoltare personala si de o mai buna relationare in cuplu.

Pe scurt, cartea ne arata ca fiecare persoana se simte iubita de catre partener prin intermediul unui anumit „limbaj”. Unii prefera cuvintele de incurajare, altii serviciile, cadourile, mangaierile sau timpul petrecut impreuna. 

Pe cat de important este sa cunoastem limbajul prin care partenerul nostru se simte iubit, iar acesta sa il cunoasca pe al nostru, pe atat de important este sa fim compatibili in ceea ce priveste disponibilitatea de a manifesta aceste modalitati de a ne arata iubirea.

Daca, de exemplu, o persoana se simte iubita cand i se fac servicii, insa partenerul sau nu are dorinta de a le face, vor aparea frustrari de ambele parti: cel care observa ca nu primeste ceea ce-si doreste se va simti neglijat, neiubit, iar partenerul care ar trebui sa le faca, ar simti ca depune un efort, ca este inautentic, ca face sacrificii sau compromisuri care, mai devreme sau mai tarziu, se transforma in resentimente.

La fel, daca un om se simte iubit doar daca partenerul petrece mult timp cu el, insa acesta este o persoana focalizata poate si pe cariera si alte activitati, vor aparea nemultumiri si reprosuri de ambele parti.

Compatibilitatea la nivel de credinte, valori, stil de viata si de personalitate este cea mai importanta in orice relatie de cuplu. Insa esentiala este si compatibilitatea in ceea ce priveste modalitatea prin care ne simtim iubiti si disponibilitatea partenerului de a ne arata asta, intr-o maniera autentica si lipsita de efort.

Cuplurile functionale sunt cele in care manifestarea afectiunii este naturala si fireasca, fara ca vreunul dintre parteneri sa se simta presat sau fortat sa faca lucruri impotriva vointei sale. Daca percepem ceea ce facem pentru partener ca fiind sacrificii sau compromisuri, resentimentele, reprosurile si certurile nu vor intarzia sa apara, iar ele vor eroda relatia de cuplu.

In concluzie, compatibilitatea si la nivelul limbajelor de iubire este esentiala intr-o relatie de cuplu sanatoasa.

sursa: Ursula Sandner

Posted on septembrie 26, 2018, in personale. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: