De unde ne împrumutăm noi românii

Doar 25% dintre români sunt dispuşi să ceară ajutorul familiei atunci când au probleme financiare, iar 39% au intenţia să apeleze la angajator, potrivit unui studiu realizat de grupul Kruk.

Studiul arată că o treime din populaţia României are dificultăţi financiare din când în când, la fel ca în Polonia şi Slovacia.

Studiul, realizat în România pe un eşantion de 807 persoane în perioada septembrie-octombrie, relevă că 32% din respondenţi recunosc că au probleme cu plata datoriilor şi că nu se află prima oară în această situaţie, ponderile fiind apropiate în Cehia şi Slovacia, între 22% şi 33%.

Dacă ar cere ajutor pentru problemele lor financiare, 25% dintre români ar cere familie sprijin financiar, spre deosebire de slovaci (79%), cehi (82%) şi polonezi (55%). În schimb, 39% dintre români ar cere ajutorul financiar angajatorului.

„Jumătate dintre români sunt refractari la ideea de a-şi împărtăşi problemele financiare cu partenerul sau cu copiii adulţi, deoarece se tem că această problemă ar putea afecta atmosfera din familie. Totodată, 41% consideră că îşi protejează familia dacă nu discută despre aceste probleme, iar 2 din 10 respondenţi sunt prea mândri să împărtăşească situaţia sau le este ruşine”, a declarat Iwona Słomska, membru al Consiliului de Administraţie al Kruk, citată de mediafax.ro.

Numai 50% dintre polonezii cu datorii şi 66% dintre români îşi informează soţia sau soţul despre această situaţie, iar dacă relaţia lor nu este oficializată şi persoanele trăiesc în concubinaj, ponderea scade la 11% în Polonia şi România, respectiv 26% în Cehia şi Slovacia.

O treime dinre cei chestionaţi afirmă că prietenii şi, într-o proporţie similară, vecinii nu trebuie să ştie despre dificultăţile lor financiare şi numai 1% dintre aceştia ar spune colegilor că sunt datornici.

În acelaşi timp, 54% dintre respondenţi le-ar împărtăşi copiilor problemele financiare cu care se confruntă familia,considerând este o metodă bună de a-i învăţa ce înseamnă responsabilitatea financiară, dar şi pentru că este cea mai bună cale de a-i face conştienţi că nu îşi pot permite anumite lucruri.

Posted on noiembrie 12, 2014, in informatii utile. Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: