Pastila care te ajuta sa inveti repede

S-ar putea să sune asemănător cu thriller-ul Limitless din 2011, dar cercetătorii au descoperit o pastilă care ajută adulţii să înveţe noi abilităţi la fel de repede ca şi copiii. Un profesor de la Harvard a reprogramat creierul unei femei cu deficienţe de vedere să proceseze imagini dându-i donepezil, un medicament folosit pentru Alzheimer.

Pilula stimulează diverşi neurotransmiţători, printre altele – cum ar fi serotonina şi acetilcolina – care se găsesc în concentraţii mari în creierul copiilor mici. Prezenţa acestor substanţe chimice se reduce în mod natural odată cu vârsta. Copiii sub şapte ani dezvoltă noi abilităţi rapid, deoarece creierele lor trec prin ceea ce oamenii de ştiinţă numesc „perioade critice” de dezvoltare.

Ca urmare a nivelurilor ridicate ale anumitor substanţe chimice, precum şi creşterii rapide a creierului, copiii mici învaţă, de exemplu, limbi noi, sau absorb informaţii şi obţin abilităţi muzicale mult mai rapid decât adulţii. La adulţi aceste abilităţi devin mai greu de obţinut odată ce creierul ajunge la maturitate şi pierde această „elasticitate”.

În Limitless, Bradley Cooper ia o pastilă care deschide regiunile închise ale creierului pentru a stimula inteligenţa, aptitudinile motorii şi multe altele. Medicamentul donepezil este un inhibitor de colinesterază, ceea ce înseamnă că el va creşte cantitatea de acetilcolină în jurul terminaţiilor nervoase şi ajută la mai buna funcţionare a creierului.

Profesorul Takao Hensch i-a dat donepezil unei fete în vârstă de 14 ani, numită Shannon, un pacient de la Spitalul de Copii din Boston. Shannon are o boală numită ambliopie care îi afectează vederea, cunoscută şi sub numele de „ochi leneş”. În urma testelor cu donepezil, Shannon a fost capabilă să proceseze imaginile cu ochiul afectat, în acelaşi mod în care ar face-o un nou-născut.

Administrarea de medicamente care cresc abilităţile creierului uman au devenit ţinta unor dezbateri aprinse cu privire la etica medicală. Criticii acestora susţin că ele vor putea fi folosite şi de criminali, sau în general de persoane care doresc să facă rău, care pot în felul acesta să devină mult mai periculoase.

About roadamin

Numele meu este roadamin, de unde vine și numele blogului? de la bratul Borcea! Sunt un rac 100%, născut în luna iunie și ador anotimpurile calde, respectiv primăvara și vara. Urăsc frigul! Mai ales toamna, din cauza zilelor ploioase și reci; acestea mă deprimă. Iarna nu e o excepție, însă ador să stau la căldură și să mă uit cum ninge. Iar sărbătorile de iarnă le ador.

Posted on aprilie 7, 2014, in informatii utile, sanatate and tagged , , . Bookmark the permalink. Lasă un comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: